Zasláno do Osobní rozvoj

Můj život jako muzikál v praxi

Na konci ledna jsem tu jako námět k zamyšlení a cvičeníčku dala návrh, aby si ten, kdo má zájem, ztvárnil vlastní život jako muzikál. Úroveň zpracování je individuální – pokud si chce někdo vlastnoručně složit skladby, proč ne. Chci se s Vámi podělit o vlastní proces a také Vám sem dám odkaz na svůj popravdě řečeno dost dlouhý playlist alias muzikál. Tvůrčí proces stále probíhá, ale už v menším měřítku.

Co se technické stránky věci týče, chci sem hodit odkaz přímo na spotify. Kdyby to někdo se spotify vůbec neuměl a po mém muzikálu opravdu toužil ;), pak mi napište, můžu jej ještě poskládat na youtube.

  • Nejprve jsem si na spotify začala skládat skladby chaoticky k nějakým životním obdobím. Vzápětí jsem zjistila, že to moc nefunguje, protože už krátce po seskládání jsem při poslechu nevěděla, proč jsem tam vlastně některé skladby dala, a jaké události mají reprezentovat.
  • To se mi vůbec nelíbilo. Vzala jsem do ruky deník a sepsala si několik bodů (asi 2xA5), kde jsem si vypsala etapy a události, které chci, aby se v „muzikálu“ objevily.
  • Složila jsem nový muzikál a byla jsem o poznání spokojenější, protože jsem nyní věděla, co která skladba představuje.
  • Zjistila jsem, že se mi některé fáze nezdají dostatečně dramaticky ztvárněné – že to období není dostatečně ztvárněno tak, aby bylo jasné, že bylo opravdu zásadní. Jenomže to znamená přidávat další skladby a „muzikál“ kyne a kyne… 3h skladeb „o mně“, to asi nikoho bavit nebude. Ale říkala jsem si, že to není záměrem tohoto cvičení a smířím se s tím, že to prostě nebude moc záživné.
  • Playlist se mi zdál dramatický dostatečně, akorát tam trochu chyběly ty veselejší momenty. Tak jsem dodatečně doplňovala některé veselé písničky. Toto je podle mne hodně záležitost konkrétní povahy. Mně se ty veselé skladby zdají často veselé až moc a říkám si, že to bylo fajn, ale zas tak extatické to taky nebylo… Ale „lepší“ nejsou, tak šup tam s nimi.
  • Občas mne napadne, že na nějakou událost jsem zapomněla a doplním ji.
  • Jindy mne zase napadne, že některou skladbu mám vlastně spojenou s úplně jinou událostí a vyměním ji za jinou, protože mi tam při poslechu nesedne.

A tam jsem stihla dokonvergovat za dva víkendy a jeden pracovní týden. O tom prvním víkendu jsem „muzikálu“ pár hodin obětovala.

Máte-li chuť si můj výtvor poslechnout, najdete ho ZDE. Začíná mým nástupem do školky a končí v současnosti, takže krásných (občas) 25 let událostí. Je docela dost rockový a metalový, ale najdete tam i pop, je to prostě všehochuť. Myslím si, že ani lidé, kteří mně opravdu dobře znají, by nedokázali rozpoznat, k jakým událostem se jaké skladby pojí. Dá se ale odhadnout nálada určitých dob a vlastně i nálada celková. Získat trochu nadhled a objevit celkovou náladu, to je můj hlavní záměr, proč jsem se do tohoto „muzikálu“ vůbec dala.

Tak co Vy na to? Nasdílíte mi vlastní??? Počet skladeb je samozřejmě zcela volitelný, pokud někomu stačí tři, tak prima 🙂

2 komentáře: „Můj život jako muzikál v praxi

    1. Také mám mnoho situací spojených s písničkou. A potom jsou ještě písničky, které třeba objevím někdy později, a něco mi na nich přijde výstižné, nějak mi dodatečně zapadají. Takové jsem taky do playlistu přihodila. Je to zajímavý proces 🙂

      To se mi líbí

Napsat komentář